loading

Blog

Stappenplan voor laadinfra bij bedrijven

Hoe kies ik de optimale laadoplossing voor mijn bedrijf? Er komt veel kijken bij het kiezen van laadpalen bij bedrijven. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. In deze serie blogs worden de stappen uitgelegd die nodig zijn om tot een goede keuze te komen.

Bepaal de benodigde laadcapaciteit
Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken naar de korte en lange termijn. Een toekomstbestendige aanpak bespaart op termijn veel onnodige kosten. Het plaatsen van loze leidingen, voorbereiden van verdeelkasten met extra groepen bespaart kosten van extra graafwerkzaamheden en extra installatie kosten bij een latere uitbreiding van laadpalen.

“Het is belangrijk om verder te kijken dan de korte termijn”

Het plaatsen van 1 of 2 laadpalen op korte termijn past meestal binnen de bestaande netaansluiting. Bij meerdere laadpalen moet goed gekeken worden naar de beschikbare netcapaciteit.

De keuze van het uiteindelijke aantal laadpalen is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Omvang van het wagenpark
 • Tempo waarin het wagenpark elektrificeert
 • Intensiteit van gebruik van auto of bestelwagen

Stel een groeipad op voor de verwachte groei van uw elektrische wagenpark voor de komende 3 tot 5 jaar en bepaal de toekomstige laadbehoefte

Groeipad elektrische auto’s om toekomstige laadbehoefte te bepalen

De groei van het aantal elektrische voertuigen in uw wagenpark is afhankelijk van meerdere factoren.

 • De leasetermijn van de voertuigen in het wagenpark bepaalt de logische vervangingstermijn]
 • Gemiddelde dag kilometers maken inzichtelijk voor welke medewerkers een elektrisch voertuig een aantrekkelijk alternatief is
 • Het instellen van milieuzones bij uw klanten of het bedrijf verhogen de urgentie om sneller over te stappen naar elektrisch rijden.
 • Groei van het bedrijf kan leiden tot meer (elektrische) voertuigen in uw wagenpark

Vertaal het aantal elektrische voertuigen naar het aantal laadpunten. Het is niet nodig om voor elk voertuig een eigen laadpaal te realiseren. In de meeste gevallen zijn elektrische auto’s in 3 á 4 uur volgeladen. Eén laadpunt kan dus op een reguliere werkdag in principe 2 elektrische auto’s opladen.

Het is wellicht even zoeken, maar wagenparkbeheerder of de administratie moeten over de gegevens kunnen beschikken.

Gebruik een tool om scenario’s uit te rekenen. Het is ook mogelijk om de analyse uit te besteden. Wij werken met de methode van Chargesim . Een gedegen aanpak met mogelijkheden om scenario’s uit te werken en de uitkomst is een goed fundament voor het nemen van de juiste beslissing.

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?
Neem dan contact met ons op.


  Vraag nu een offerte aan

  Geef uw wensen door via het formulier.